La contenció de la inflació i les conseqüències econòmiques de la guerra d'Ucraïna han provocat diferents mesures legislatives, entre les quals destaquem aquí les aprovades recentment en
aquesta normativa, que afecten de manera temporal als tipus impositius de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA).
Aquestes mesures aporten complexitat a la gestió de l'IVA perquè mantenen l'aplicació temporal de tipus impositius previstos inicialment com a excepcionals, a l'hora que estableixen nous tipus impositius, per la qual cosa introdueixen major variabilitat de tipus. Però no sols això: a més, estableixen diferents períodes d'aplicació dins d'un mateix exercici, per la qual cosa els diferents tipus s'aplicaran en funció de la data de meritació de l'impost.
En què consisteixen les mesures?
Les mesures consisteixen en prorrogar l'aplicació de tipus d'IVA inferiors a determinats productes d'alimentació, en dos períodes d'aplicació. S'estableix un primer període durant el qual
es manté fins al 30 de setembre de 2024 l'aplicació dels tipus d'IVA del 5 per cent en pastes alimentàries i olis de llavor i del 0 per cent en aliments de primera necessitat i als olis d'oliva. Com comentem més endavant, és de destacar que l'oli d'oliva canvia de grup, i s'inclou dins dels aliments de primera necessitat i no en el grup dels olis de llavor. Els tipus del recàrrec d'equivalència aplicables en aquest període seran del 0,6 per cent al primer grup de productes, i del 0 per cent al segon grup de productes.
A més, s'estableix un segon període,
des del dia 1 d'octubre fins a 31 de desembre de 2024,
durant el qual serà aplicable el tipus del 7,5 per cent a les pastes alimentàries i olis de llavor, i del 2 per cent als aliments de primera necessitat i als olis d'oliva. Els tipus del recàrrec d'equivalència aplicables en aquest període seran de l'1 per cent al primer grup de productes, i del 0,26 per cent al segon grup de productes.
Què es considera producte alimentari de primera necessitat?
Els productes de primera necessitat que tributen al tipus superreduït de l'IVA són el pa comú, les farines panificables, els diferents tipus de llet, els formatges, ous, fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals, que tinguin la consideració de naturals segons el Codi Alimentari.
És de destacar el cas de l'oli d'oliva, que la norma qualifica com a "aliment bàsic i essencial d'una dieta saludable" i s'inclou com a aliment bàsic no sols a l'efecte de l'aplicació dels tipus d'IVA reduïts temporals, sinó que
aquesta qualificació de l'oli d'oliva com a aliment a de primera necessitat a efectes de l'aplicació del tipus superreduït del 4 per cent es consolida a partir de l'1 de gener de 2025.
No hi ha dubte que a curt termini aquestes mesures aportaran dificultats addicionals en la gestió de l'IVA; esperem que aquesta complexitat estigui justificada pel seu efecte de contenció de la inflació i la seva repercussió real en la butxaca dels consumidors.