Notícies
-
Àrea empreses
Prevenció de l'assetjament a les empreses
Sabeu que les empreses tenen obligacions de prevenció de l'assetjament en l'àmbit laboral?
Totes les empreses, amb independència del nombre de treballadors, estan obligades a comptar amb un protocol específic per prevenir i actuar davant situacions de qualsevol tipus d'assetjament laboral. S'aplica a qualsevol forma d'assetjament, ja sigui moral, sexual, per raó de sexe, amb o sense violència física o verbal, etc.
L'objecte d'aquest protocol és la protecció de totes les persones que treballen en una determinada organització, amb independència del tipus de relació que tinguin amb l'empresa, per la qual cosa s'inclou tant personal laboral en sentit estricte com contractes de formació, pràctiques, voluntariat, etc. La protecció s'estén més enllà de l'àmbit estrictament laboral, perquè la norma pretén que sigui d'aplicació en els marges de la relació laboral: desplaçaments per motius laborals, àpats d'empresa, ciberassetjament, esdeveniments empresarials, etc.
Quines accions ha de realitzar l'empresa per complir aquesta normativa?
La principal actuació que ha de realitzar l'empresa és comptar amb un pla d'assetjament, que es documenta en l'anomenat protocol d'assetjament, que ha d'establir tres tipus de mesures:
- Mesures preventives davant eventuals situacions d'assetjament.
- Mesures proactives d'actuació davant l'assetjament, com l'activació de canals confidencials de denúncia, procediments específics per tramitar queixes, denúncies, o mesures de protecció de les persones afectades.
- Mesures reactives davant situacions d'assetjament, com la inclusió d'un règim disciplinari.
En empreses que compten amb una plantilla de més de 50 persones treballadores, el protocol d'assetjament està integrat dins del pla d'igualtat; en empreses amb plantilla inferior, que no estan obligades a disposar de pla d'igualtat, el protocol és un document independent.
L'obligació de l'empresa no es limita a disposar d'aquest document; l'empresa ha de vetllar perquè aquest pla s'implementi realment, i ha de fer accions de seguiment per verificar l'efectivitat del protocol. No és necessari realitzar una formació específica als treballadors, però si comunicar-los l'existència del protocol.
A més, és aconsellable dur a terme activitats de sensibilització. L'exemple de la direcció de l'empresa és la millor prova del compromís per eliminar aquest tipus d'actuacions no desitjables en un entorn laboral.
Quines conseqüències té la falta de compliment d'aquesta normativa?
La manca de compliment d'aquesta normativa pot comportar sancions administratives per a l'empresa, a més de la pèrdua del dret a disposar d'ajuts, bonificacions i dels beneficis derivats de l'aplicació dels programes d'ocupació. Però s'ha de tenir en compte que l'empresa pot incórrer en responsabilitat civil en cas que es declari un incident d'assetjament si no disposa de mesures efectives contra l'assetjament o canals de denúncia reals, que podria traduir-se en l'obligació d'indemnitzar les persones perjudicades en els danys i perjudicis derivats d'aquesta situació.
La vostra empresa encara no disposa de protocol d'assetjament? Contacteu amb nosaltres per evitar l'incompliment de la normativa laboral.