En aquesta notícia continuem l'anàlisi de la contractació temporal segons la reforma laboral realitzada mitjançant Reial decret llei 32/2021, de 28 de desembre, que té per objecte reduir la precarietat i la temporalitat en l'ocupació.
Amb la nova normativa, la contractació temporal es redueix a dues modalitats contractuals: el contracte per circumstàncies de la producció, i el contracte per a la substitució de treballadors amb reserva de lloc de treball.
El contracte per circumstàncies de la producció té, al seu torn, dues modalitats: el contracte per circumstàncies imprevisibles, i el contracte per circumstàncies previsibles.
La norma regula la figura jurídica de l'encadenament de contractes per evitar que les empreses donin compliment a la llei únicament en el pla formal, i contractin diferents treballadors utilitzant fraudulentament els contractes temporals. Per tancar la sèrie de notícies referents a la reforma laboral, en aquesta notícia analitzem la figura de l'encadenament de contractes, el règim sancionador aplicable en cas d'ús fraudulent de contractes temporals i, finalment, farem una referència a la cotització en contractes inferiors a 30 dies.
La figura jurídica de l'encadenament de contractes.
La reforma laboral de 2006 va regular la figura de l'encadenament de contractes de manera novedosa, establint un límit legal en la concatenació de contractes temporals amb un mateix treballador, i establint que la superació d'aquest límit suposava la conversió automàtica del treballador en fix.
Aquesta figura jurídica té per objecte l'ús de figures contractuals temporals per encobrir una relació contractual indefinida, evitant la formalització de la relació mitjançant un contracte indefinit. Actualment la concatenació és possible, però la recent reforma laboral ha regulat de forma més restrictiva l'encadenament de contractes temporals.
Amb la nova reforma, s'estableix la conversió del contracte a indefinit en cas de treballadors contractats 18 mesos dins d'un període de 24 mesos, per al mateix o diferent lloc de treball, amb la mateixa empresa o grup d'empreses, mitjançant dos o més contractes per circumstàncies de la producció, ja sigui directament o a través d'ETT.
Però la novetat no es redueix a l'establiment del límit temporal indicat. A més, també s'estableix la conversió del contracte a indefinit quan un treballador ocupi un lloc de treball ja ocupat per un altre treballador en un període de 18 mesos en un termini de 24 mesos, ja sigui mitjançant contracte per circumstàncies de la producció o mitjançant ETT.
El motiu de la conversió a indefinit és perquè aquests contractes es consideren formalitzats en frau de Llei.
Poden aplicar sanció a l'empresa per encadenament de contractes?
La resposta és que si. Pot sancionar-se a l'empresa per cadascun dels treballadors el contracte dels quals estigui formalitzat en frau de llei, amb sancions que oscil·len entre els 1.000 i els 10.000 euros.
Cotització en contractes inferiors a 30 dies.
La normativa penalitza els contractes de durada determinada inferiors a 30 dies establint que aquests tindran una cotització addicional a càrrec de l'empresa, que s'abonarà a la finalització del contracte.
En concret, el cost de cotització es calcularà multiplicant per tres la quota de la base mínima diària de cotització al grup 8 del Règim General per a contingències comunes, el tipus general de cotització a càrrec de l'empresa per a contingències comunes.