Notícies
-
Àrea empreses
Estratègies per avançar-se a la reducció de jornada a 37,5 hores setmanals
El Consell de Ministres va aprovar l'Avantprojecte de Llei per a la reducció de la jornada laboral màxima, la modificació del registre de jornada, i de reforç del dret a la desconnexió digital. Aquest avantprojecte està pendent de tramitació parlamentària; la idea del Govern és que s'aprovi en els propers mesos i que entri en vigor l'1 de gener del 2026.
Malgrat que habitualment no és prudent pronunciar-se sobre normatives que estan en tràmit d'aprovació parlamentària, en aquest cas, la indubtable transcendència de la norma i l'impacte que pot suposar per a les empreses ens obliga a avançar una primera anàlisi de la normativa segons l'avantprojecte aprovat a data febrer de 2025.
Quines són les principals novetats de la normativa?
L'avantprojecte de llei regula tres aspectes essencials per a les empreses:
- Reducció de la jornada laboral màxima legal a 37,5 hores setmanals en còmput anual. Segons està previst, els convenis col·lectius tindran fins al 31 de desembre de 2025 per a realitzar les adaptacions necessàries.
- Modificació en la regulació del registre de jornada, que s'haurà de confeccionar per mitjans digitals i haurà de ser accessible per part de persones treballadores i els seus representants, així com per l'autoritat laboral i la Inspecció de Treball. A més, està previst que es modifiqui el règim sancionador per a considerar una infracció per cada persona treballadora afectada en cas d'absència de registre o falsejament de les dades.
- Extensió del dret a la desconnexió digital, que es configura com un dret irrenunciable. Les persones treballadores no sols podran rebutjar o deixar d'atendre les comunicacions o peticions fora de l'horari laboral, sinó que tindran dret a no rebre aquestes comunicacions.
Malgrat que totes novetats són importants, la que té major transcendència i un gran impacte en l'àmbit econòmic és la referent a la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores.
En què consisteix la mesura consistent en la reducció de la jornada laboral anual?
La mesura proposada pel Govern de forma coordinada amb els sindicats majoritaris consisteix en la reducció de la jornada màxima de 40 hores setmanals, que seria substituïda per una jornada màxima de 37,5 hores setmanals en còmput anual. Això implica situar la jornada màxima anual en 1.712 hores anuals.
En el cas de treballadors a temps parcial, la seva jornada no es modificarà, però la nova regulació si que tindrà un impacte salarial, perquè la seva retribució vigent a la data d'entrada en vigor de la llei es considerarà aplicada sobre un mòdul de 1.712 hores anuals i no sobre el mòdul de jornada màxima aplicable a l'empresa. Per tant, els treballadors amb contracte a temps parcial mantindran la seva reducció de jornada però probablement experimentaran un increment retributiu.
Atès que aquesta mesura tindrà un perjudici important per a les empreses, es preveu que en el tràmit parlamentari s'incloguin ajudes a les empreses a fi de facilitar l'adaptació a la reducció de jornada.
Quines són les estratègies que poden adoptar les empreses davant la reducció de la jornada laboral?
Les empreses podran optar per l'aplicació de diferents estratègies per implantar la mesura. En tot cas, cal tenir en compte que la implantació de la mesura no suposa necessàriament una modificació de l'horari habitual de l'empresa, que pot continuar sent el mateix, fins i tot mantenint les 40 hores setmanals habituals (sempre que ho permeti el conveni col·lectiu). És a dir, cada empresa pot optar per traslladar el compliment d'aquesta nova jornada reduïda mitjançant altres mesures que no perjudiquin la seva productivitat o minimitzant-ne els efectes, com les que us indiquem a continuació:
- Mitjançant l'increment de dies de vacances anuals.
- Mitjançant l'establiment de reducció de jornada en determinades dates (període estival, festes de Nadal, establir festius addicionals com dies laborables entre festius -ponts-, etc.).
A més, cal tenir en compte que la implantació de la nova jornada màxima no afectarà en la mateixa mesura a totes les empreses, ja que existeixen convenis col·lectius que tenen una jornada per sota de la jornada màxima actual. Per tant, hi haurà empreses que ja tenen convenis amb jornades inferiors a la màxima que es veuran poc afectades per la reducció.