En aquesta notícia continuem l'anàlisi de la contractació temporal segons la reforma laboral realitzada mitjançant Reial decret llei 32/2021, de 28 de desembre, que té per objecte reduir la precarietat i la temporalitat en l'ocupació.
Amb la nova normativa, la contractació temporal es redueix a dues modalitats contractuals: el contracte per circumstàncies de la producció, i el contracte per a la substitució de treballadors amb reserva de lloc de treball.
Existeixen dos subtipus de contracte per circumstàncies de la producció, en funció de si les circumstàncies causants de la contractació temporal són imprevisibles o previsibles. Analitzem el contracte per circumstàncies imprevisibles en aquesta entrada, i a continuació veurem amb detall el contracte per circumstàncies previsibles.
Contracte per circumstàncies de la producció previsibles.
Aquest subtipus de contracte es caracteritza perquè té per objecte cobrir situacions previsibles i de caràcter ocasional amb una durada reduïda i limitada.
La seva durada màxima és de noranta dies, que poden ser intermitents, dins de l'any natural, per cada empresa (no per cada treballador).
Aquesta figura contractual té un difícil encaix en les necessitats de les empreses, ja que no pot utilitzar-se per a atendre necessitats que puguin ser cobertes amb el contracte fix discontinu. En conseqüència, no es pot utilitzar aquesta figura per a activitats reiterades i cícliques.
Més informació sobre la reforma laboral
A més del contracte per circumstàncies de la producció, existeix una altra modalitat de contractació temporal: el contracte per a la substitució de treballadors amb reserva de lloc de treball, que analitzem amb deteniment en aquesta entrada. Com a complement a les modalitats de contractació temporal, analitzem l'encadenament de contractes i les sancions per ús fraudulent de la contractació temporal en aquesta entrada.